Strekk flyging

måker i termikk

 

Når du har kommet igang med flygingen kommer raskt ønsket om å legge ut på litt lengre turer. Selv om vi ikke har motor er det fullt mulig å fly lange strekninger. Dere har helt sikkert sett måkene som ligger og sirkler på himmelen og flyr lenge uten å flakse med vingene. Måkene er spesialister i å finne oppadgående luftstrømmer og utnytte disse.

 

 

 

termikk flyging

Når sola varmer opp bakken oppstår det temperaturforkjeller som får luften i enkelte områder til å begynne å stige oppover. Disse oppadgående luftstrømmene kaller vi for termikk. Når lufta stiger oppover bærer de med seg fuktighet som til slutt skilles ut som vanndråper som igjen former skyer. De hvite skyene som dannes kalles cumulus eller god-vær skyer. Når vi flyr seilfly flyr vi mot disse skyene da de er det sikreste tegnet på at vi vil finne oppadgående luftstrømmer under de som igjen kan gi oss mulighet til å stige opp til god høyde før vi igjen flyr videre mot nye skyer i retning av målet vårt. Strekk flygings egenskapene til seilflyene er best beskrevet av flyets glidetall. Et glidetall på 45:1 betyr at flyet kan fly 45 meter fremover for hver meter høyde det mister. Er du på 1000 m høyde kan du ta teoretisk seile 45 km fremover før du er på bakken.

 

Det er ofte strekkflygings konkurranser i norge og vanlige oppgaver er å fly en trekant på mer enn 300 km på kortest mulig tid. Det er flydd oppgave på mer enn 1000 km i Norge. De beste forholdene for lange strekkturer finner man oftest på vår og forsommer da lufta enda er litt kjøligere og sola kan da skape kraftig termikk. Det er vanlig å oppleve stig på gjerne mer enn 5 meter pr sekund noe som tilsvarer at du kan øke din høyde med 300 meter pr minutt du sirkler i termikken. Dette gir en utrolig følelse å kjenne hvordan naturkreftene kan utnyttes på en positiv og ikke minst miljøvennlig måte.

Her ser dere eksempel på beregnet høyde for finalegliding med Janusen vår.

Avstand til feltet