Lær å fly seilfly

Lær å fly seilfly

Det høres kanskje skummelt ut å skulle fly uten motor, men vi kan love deg at det er noe av det som kommer til å fascinere deg mest. Det er flydd mer enn 1000 km i et strekk i Norge og Sverige kun ved hjelp av oppadgående måker i termikkluftstrømmer (se mer om det her). I seilflyene kan du oppleve den fantastiske følelsen og fly som fuglene. Alt fra nærmest lydløs glideflukt under skyene til rå akrobatikk flyging. Når du har fått sertifikatet og kan sette av gårde på tur alene, er du bare ved starten av en sport der du kan sette deg nye mål samt perfeksjonere din flyging i årevis fremover.

Du kan starte med seilflyging fra du er 15 år og holde på så lenge du har god nok helse til at legen gir deg fortsatt medisinsk utsjekk. Flysertifikat kan du ta fra du fyller 17 år. Når du får flysertifikat kan du fly med passasjerer i 2 seter fly du har utsjekk på. Vil du lese mer om seilflyging og teori rundt temaet anbefaler vi at dere leser litt i denne amerikanske håndboken. Understreker at vi ikke har alle de samme reglene som amerikanerne men teoriene om flygingen er de samme. Link til Seilfly håndbok. faa-h-8083-13a

Vår anbefalte fremgangsmåte dersom du enten bare vil teste, eller vurderer å ta seilflysertifikat er som følger:

 • Ta en prøvetur – Du sitter enten i forsete på flyet med en instruktør i baksetet, eller du sitter i baksetet med en sertifikat pilot foran. Skal du lær å flyfly med en instruktør koster dette kr 1.000,- og du flyr i ca 25 minuter.
 • Dersom du fortsatt lurer på om dette er en sport som passer for deg anbefaler vi å ta en intro pakke som gir deg 3 turer med instruktør. Du får da innføring i hvordan man styrer flyet og selv mulighet til å fly grunnleggende manøvre. Dette koster kr 1.990,- om du er mellom 15-19 og 2.490,- om du er 20 år eldre. Turene varer fra 25 min og opp til 1 time avhengig av flyforholdene. Alle disse turene teller med i utdannelsesprogrammet ditt om du fortsetter å fly.
 • Har du nå bestemt deg for å fortsette med flygingen tar den videre utdanningen deg frem til elevbevis. Dette kan du få etter vel 20 flyturer og du kan da fly på egenhånd. Du må bestå teoriprøven i lover og regler før du kan få elevbevis. I denne perioden og senere betaler du for flyslep og flyleie etter klubbens prisliste.
 • Når du har fått elevbeviset begynner ferden mot seilflysertifikatet. Du må fly:
  a) Minst 5 timer instruksjonsflyging under dobbeltkommando (DK) (med instruktør) fordelt på minimum 15 starter.
  b) Minst 15 timer soloflyging fordelt på minimum 20 starter.
  c) Minst 5 starter som fartøysjef med hver av de startmetoder som ønskes anført i seilflysertifikatet. (vi lærer bort flyslep som startmetode)
  fra du har fått elevbevis til du kan fly opp til sertifikat. Du må få tillatelse til å fly alene før hver solotur av en instruktør, da du ikke selv har lov til å vurdere om ditt erfaringsnivå er godt nok i forhold til de gjeldende flyforholdene. Du må samtidig bestå teori prøvene innenfor fagene aerodynamikk og meteorologi før du får fly opp til sertifikat.
 • Med seilflysertifikat kan du selv bestemme når og hvor du vil fly. Ettersom erfaringsnivået stiger tar de fleste videre utsjekker for å kunne fly strekkflyging eller akrobatikkflyging, og da starter den nesten ubegrensede perioden med nye fantastiske flyopplevelser med utsjekk looppå nye flymodeller og unike opplevelser i nytt terreng.

Ønsker du å komme i gang, send mail til post@jsfk.no eller ring Tom Arne på 95069979.