Akrobatikk flyging

Du vil mest trolig bli overrasket over hvilke muligheter det er for å fly akrobatikk med seilfly. Siden vi ikke har motor er det ingen begrensninger på hvor lenge vi kan fly opp ned. I tillegg er en rekke seilfly godkjent for avanserte manøvre og høye g-belastninger, gjerne i mellom -3 g og opp til + 6 eller + 7 g. Dette er like store g-krefter som det man kunne oppleve i forrige generasjon jagerfly som f.eks F5.

Her kan du se en video av en av klubbens medlemmer som flyr akrobatikkflyging Youtube

For å kunne fly akrobatikk må du ha egen utsjekk for dette og mange melder seg på akrobatikk utdannelse etter at de har fått sertifikat og flydd endel timer.

 • Første trinn på akrobatikk utdannelse gir deg rett til å fly det vi omtaler som positive øvelser, det vil si at du hele tiden trykkes i større eller mindre grad mot setet, og innebefatter øvelser som stall turn, loop, lazy eight og lignende. Du får A1 nivå i sertifikatet ditt når du er sertifisert for dette.
 • Trinn 2 gir deg rett til å fly negative øvelser i tillegg og du har da i praksis lov til å fly alle manøvre som flytypene er godkjent for. Du lærer da blant annet å fly roll og rygg flyvning og du får A nivå i sertifikatet når du er sertifisert for dette.

Aerobatic box.svg

Det flys jevnlig akrobatikk konkurranser i Europa og Norden og i de senere år også årlig i Norge. Konkurransen går ut på at man skal fly bestemte programmer som består av et antall akrobatikk manøvre innenfor en tenkt «boks» i luftrommet som er 1000 meter lang, 1000 meter bred og inntil 1000 m høy. Du får da karakter for hvor godt du flyr hver enkelt manøver, sammenheng i programmet og utnyttelse av boksen. For å gi alle muligheter til å utvikle seg innenfor akrobatikk flyging og teste seg mot andre har man delt opp konkurransen i forskjellige vanskelighetsnivåer og de mest brukte nivåene er:

 • Sportsman – positive manøvre
 • Intermediate – positive og negative manøvre med endel begrensninger
 • Advanced – positive og negative manøvre med få begrensninger
 • Unlimited – positive og negative manøvre uten noen andre begrensninger enn flyets og pilotens tåleevne

Har du kommet igang med akrobatikkflyging og ønsker å delta i en konkurranse men føler deg litt usikker kan man fly med 2 seter og ha med en erfaren instruktør i baksetet som sikkerhetspilot.

Alle godkjente akrobatikkmanøvre som kan flys i en konkurranse er beskrevet i et system som heter Aresti. José Luis de Aresti var en spansk pilot som beskrev hvordan manøvrene skulle utføres, tegnet et eget tegn for hver av de samt katalogiserte dette inn i et system. Systemet ble første gang publisert i 1960.

 Her ser dere et program som er tegnet i henhold til Aresti systemet. Dette programmet er et avansert program og går som følger:

 1. 45 grader stup med snap roll til rygg og uttrekk på rygg til horisontal flyging
 2. Horisontal flyging på rygg med utvendig opptrekk til 90 grader stigning med påfølgende haleglidning som skal falle rundt positivt til 90 grader stup og med horisontalt positivt uttrekk
 3. 45 grader opptrekk, roll til ryggposisjon med videre 45 grader stigning før det trekkes rundt i en loop til 45 grader positiv stigning med ny roll over på rygg og utrrekk på rygg til horisontal flyging.
 4. Ryggspinn 1,25 runder trekkes ut positivt til horisontal flyging
 5. 90 grader opptrekk med 45 grader roll, stall turn og uttrekk til horisontal flyging.
 6. Loop med 45 grader stup utgang og uttrekk til horisontal flyging.
 7. Opptrekk til 90 grader stigning, halv loop og vertikalt stup (humpty bump)med 180 grader snap roll og uttrekk til horisontal flyvning.
 8. Horisontal flyvning med to kvarte roll slik at man ender opp med horisontal rygg flyvning.
 9. 180 grader rolling circle med hel roll først i buen og så roll til horisontal flyvning.

Her kan dere se eksempel på et avansert akrobatikk program vist på youtube

Lykke til!